Μπαχαρικά Κεϋλάνης

Η Σρι Λάνκα έγινε γνωστή στον κόσμο για την καλλιέργεια μπαχαρικών πριν από πολλά χρόνια. Όταν οι Βρετανοί έφτασαν στη χώρα, οι Σρι Λάνκα ήταν ικανοποιημένοι επειδή η αγαπημένη τους δραστηριότητα ήταν η καλλιέργεια και η πώληση μπαχαρικών.

Ωστόσο, αυτό δεν σταμάτησε ακόμη και όταν οι Βρετανοί κατέλαβαν τους κήπους που προορίζονταν για τη φύτευση μπαχαρικών. Καλλιέργησαν πιπέρι και κανέλα. Από αυτά προήλθαν τα μπαχαρικά Κεϋλάνης. Αυτή τη στιγμή είναι το είδος μπαχαρικών με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Πραγματική κανέλα Κεϋλάνης

Είναι ένα από τα πιο ελκυστικά μπαχαρικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Η κανέλα Κεϋλάνης είναι ο αποξηραμένος φλοιός κανέλα zealanicum ξύλο. Είναι το καλύτερο σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται ως αρωματικό για τα περισσότερα επιδόρπια και ως συνοδευτικό για τα περισσότερα ινδικά πιάτα. Χρησιμοποιείται καλύτερα στο τσάι, τον καφέ, τη μηλόπιτα, τα πουλερικά, τα φρούτα και το τσάι, και αναμειγνύεται καλά με όλα τα άλλα μπαχαρικά, όπως το κάρδαμο, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο, μεταξύ άλλων.

Πιπέρι

Γνωστό και ως “gam miris” στη Σινχάλα, το πιπέρι κυριαρχεί στη βιομηχανία μπαχαρικών εδώ και αιώνες. Οι στατιστικές βάζουν το πιπέρι στη δεύτερη θέση μετά την κανέλα. Υπάρχουν δύο είδη προϊόντων πιπεριού: μαύρο πιπέρι και λευκό πιπέρι. Το τελευταίο λαμβάνεται με την αφαίρεση του εξωτερικού περικαρπίου του σπόρου.

Σε αντίθεση με το πιπέρι που παράγεται σε άλλες χώρες, το πιπέρι υψηλότερης ποιότητας καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα. Είναι πιο πλούσιο σε πιπερίνη, καθιστώντας το πιο ποιοτικό. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης της εξαγωγής λαδιού και ρητίνης, καθώς και λείανσης. Καλλιεργείται ως μικτή καλλιέργεια σε ενδιάμεσες και υγρές περιοχές.

Γαρύφαλλο

Ένα άλλο υπέροχο προϊόν που συμβάλλει πολύ στην οικονομία της Σρι Λάνκα είναι το γαρύφαλλο. Το γαρύφαλλο είναι προϊόν αποξηραμένων μπουμπουκιών ανθέων που δεν έχουν ανοιχτεί. Ευγενία καρυόφυλλο ξύλο. Τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται κυρίως για την παρασκευή φαγητού. Στη Γαλλία, την Αγγλία και την Ολλανδία ανακατεύεται με μηλόπιτα και τυρόπιτα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι το προσθέτουν στο ψωμί και οι Αμερικανοί το λατρεύουν περισσότερο από όλα με ζαμπόν.

Κάρδαμο

Ο αποξηραμένος καρπός του φυτού κάρδαμου διατίθεται στο εμπόριο και αναφέρεται ως η «Βασίλισσα των Μπαχαρικών». Η Σρι Λάνκα παράγει ανοιχτοπράσινες πικάντικες ποικιλίες κάρδαμου. Το κάρδαμο απαιτεί άφθονες βροχοπτώσεις και θερμοκρασίες 10-260°C για να αναπτυχθεί. Απαιτείται επίσης υψόμετρο 600 μ. Οι Kegalle, Matale και Kandy είναι οι κύριες περιοχές καλλιέργειας κάρδαμου στη Σρι Λάνκα.

Μοσχοκάρυδο και Μοσχοκάρυδο

Η εισαγωγή αυτών των φυτών στη Σρι Λάνκα έγινε τον 19ο αιώνα. Το μοσχοκάρυδο μεγαλώνει σε ύψος περίπου 20 μ. Αν και προέρχονται από το ίδιο φυτό, είναι δύο διαφορετικά είδη μπαχαρικών. Το μοσχοκάρυδο είναι η μεμβράνη που καλύπτει το κέλυφος του σπόρου, ενώ το μοσχοκάρυδο είναι ο ίδιος ο αποξηραμένος σπόρος. Οι χρήσεις τους περιλαμβάνουν άρωμα γάλακτος, αλμυρά πιάτα και αρτοσκευάσματα.

Με την αυξανόμενη ζήτηση για φυσικά πικάντικα προϊόντα, οι ποικιλίες Κεϋλάνης γίνονται πιο πολύτιμες λόγω της ποιότητας της φυσικής παραγωγής. Εκτός από τη γεύση, οι αγιουρβεδικές αξίες των μπαχαρικών της Σρι Λάνκα είναι καλές για τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότερες από τις μισές γεωργικές εξαγωγές της Σρι Λάνκα είναι μπαχαρικά, αιθέρια έλαια και συναφή προϊόντα. Όλα αυτά τα είδη μπαχαρικών συνθέτουν πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν γεύση και άρωμα στις περισσότερες από τις κουζίνες του κόσμου.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *