Μερικές συμβουλές και κόλπα για τη χρήση κόκκων βανίλιας

Αν παρακολουθείτε κάποια εκπομπή μαγειρικής του Food Network, πιθανότατα έχετε δει τους σεφ σε αυτές τις εκπομπές να ξεφλουδίζουν έναν κόκκο βανίλιας για να το χρησιμοποιήσετε σε κάποιο φανταχτερό πιάτο. Όταν το κάνουν, η διαδικασία καθαρισμού των φασολιών φαίνεται τόσο εύκολη. Παίρνουν ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και κόβουν τα φασόλια κατά μήκος και μετά ξύνουν τους μικροσκοπικούς σπόρους από τον λοβό. Αυτοί οι «σπόροι» κολλάνε μεταξύ τους (σαν πάστα, καθώς είναι υγροί και κολλώδεις) όταν το μαχαίρι περνάει από τον λοβό.

Εάν το έχετε δοκιμάσει στο σπίτι και διαπιστώσατε ότι δεν είναι εύκολο να κόψετε τον λοβό κατά μήκος επειδή είναι σκληρός και δερματώδης, δοκιμάστε αυτό το κόλπο. Μαλακώστε τον λοβό αχνίζοντάς τον για 1-2 λεπτά σε διπλό λέβητα ή κόσκινο πάνω από βραστό νερό και μετά κρυώστε ελαφρά. Το κόψιμο θα είναι πολύ πιο εύκολο. Επίσης, όταν ξύνετε τους σπόρους, κάντε το πάνω από ένα φύλλο περγαμηνής ή κεριού. Διαφορετικά, θα χάσετε μερικούς από τους πολύτιμους σπόρους γιατί θα κολλήσουν στα χέρια σας ή ακόμα και θα μπουν κάτω από τα νύχια σας όταν προσπαθείτε να τους μαζέψετε.

Οι κόκκοι βανίλιας είναι ακριβοί. Μόλις ξεφλουδίσετε τα φασόλια σας, μην πετάξετε αυτό το πολύτιμο φασόλι! Χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε νόστιμη ζάχαρη βανίλιας για καφέ ή για να πασπαλίσετε τα δημητριακά.

Για να φτιάξετε ζάχαρη βανίλιας, θα χρειαστείτε ένα καθαρό, άδειο βάζο με ένα σφιχτό καπάκι. Τοποθετήστε τον αποφλοιωμένο κόκκο βανίλιας στο βάζο και πασπαλίστε τον με κρυσταλλική ζάχαρη και στη συνέχεια κλείστε το βάζο με ένα καπάκι. Τοποθετήστε το βάζο μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και αφήστε το για μερικές εβδομάδες μέχρι να μουλιάσει η βανίλια σε ζάχαρη. Όταν χρησιμοποιείτε λίγη από τη ζάχαρη βανίλιας από το βάζο, γεμίστε το βάζο με κρυσταλλική ζάχαρη.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και κόλπα και σύντομα θα χρησιμοποιήσετε τους κόκκους βανίλιας τόσο επιδέξια όσο οποιοσδήποτε από αυτούς τους τηλεοπτικούς σεφ!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *